NA TROPIE ZDROWEGO ODŻYWIANIA
projekt edukacyjny realizowany
w grupie 3-4-latków
Cele projektu:
– Polisensoryczne poznanie wybranych warzyw i owoców
– Kształtowanie nawyków prozdrowotnych dzieci w zakresie jedzenia warzyw i owoców oraz picia odpowiedniej ilości wody
– Zachęcanie dzieci do zdrowego odżywiania się
– Kształtowanie poczucia odpowiedzialności dzieci za własne zdrowie
– Kształtowanie postawy ekologicznej
– Nawiązanie efektywnej współpracy z rodzicami przedszkolaków
– Doskonalenie procesów poznawczych dzieci
– Wykorzystanie nowych technologii w pracy z dziećmi
Koordynator: Katarzyna Kopiasz
Realizacja projektu: Projekt trwa od września 2023 do czerwca 2024. Fotorelacja z realizacji projektu będzie zamieszczona na stronie internetowej.
——————————————————————————————————————–
Celem projektu „Na tropie zdrowego odżywiania” realizowanego w grupie „Misie” było polisensoryczne poznanie wybranych warzyw i owoców. Kształtowanie nawyków prozdrowotnych dzieci w zakresie jedzenia warzyw i owoców oraz picia odpowiedniej ilości wody. Dzieci poznawały wybrane warzywa i owoce, mogły je spróbować, przygotowywały z nich potrawy. Uczyły się, że to co jedzą mocno wpływa na ich zdrowie.
Projekt wprowadza dzieci w świat zdrowego odżywiania, wyjaśnia czym są składniki odżywcze, gdzie się znajdują i dlaczego są ważne dla naszego zdrowia