„Food around the world”-projekt realizowany w klasach I-VIII.
We wrześniu 2024 uczniowie klas I-VIII realizowali projekt dotyczący jedzenia charakterystycznego dla wybranych krajów europejskich.
Główne cele projektu:
Projekt powinien:
- zmotywować do nauki języków obcych,
- uwrażliwić na odmienność kultury i obyczajów różnych krajów,
- zapoznać uczniów z najważniejszymi informacjami o wybranych krajach,
- kształtować postawę tolerancji wobec różnorodności ludzkiej,
- rozwijać inwencję twórczą, samodzielność i kreatywność uczniów w opracowaniu i realizacji zadań projektu,
- rozwijać umiejętność wysławiania się w języku angielskim,
- budować pewność siebie u uczniów poprzez wystąpienie na forum klasy,
- uczyć akceptacji i tolerancji w stosunku do swoich kolegów i koleżanek z klasy,
- uczyć odpowiedzialności za wykonanie powierzonych zadań.
Nauczyciel prowadzący: Małgorzata Gołowieszko
——————————————————————————————————————————————————————–
Efektem końcowym projektu są plakaty przedstawiające potrawy.