NA TROPIE ZDROWEGO ODŻYWIANIA- projekt edukacyjny realizowany w przedszkolu

NA TROPIE ZDROWEGO ODŻYWIANIA
projekt edukacyjny realizowany
w grupie 3-4-latków

Cele projektu:

–  Polisensoryczne poznanie wybranych warzyw i owoców

– Kształtowanie nawyków prozdrowotnych dzieci w zakresie jedzenia warzyw i owoców oraz picia odpowiedniej ilości wody

– Zachęcanie dzieci do zdrowego odżywiania się

–  Kształtowanie poczucia odpowiedzialności dzieci za własne zdrowie

– Kształtowanie postawy ekologicznej

– Nawiązanie efektywnej współpracy z rodzicami przedszkolaków

–  Doskonalenie procesów poznawczych dzieci

–  Wykorzystanie nowych technologii w pracy z dziećmi

Koordynator: Katarzyna Kopiasz

Realizacja projektu: Projekt trwa od września 2023 do czerwca 2024. Fotorelacja z realizacji projektu będzie zamieszczona na stronie internetowej. 

——————————————————————————————————————–

Celem projektu  „Na tropie zdrowego odżywiania” realizowanego w grupie „Misie” było polisensoryczne poznanie wybranych warzyw i owoców. Kształtowanie nawyków prozdrowotnych dzieci w zakresie jedzenia warzyw i owoców oraz picia odpowiedniej ilości wody. Dzieci poznawały wybrane warzywa i owoce, mogły je spróbować, przygotowywały z nich potrawy. Uczyły się, że to co jedzą mocno wpływa na ich zdrowie.

Projekt wprowadza dzieci w świat zdrowego odżywiania, wyjaśnia czym są składniki odżywcze, gdzie się znajdują i dlaczego są ważne dla naszego zdrowia