Ogólnopolski program edukacyjny
„Skąd się biorą produkty ekologiczne”
Nasze przedszkole realizowało ogólnopolski program edukacyjny „Skąd się biorą produkty ekologiczne”, opracowany przez Główny Inspektorat Sanitarny i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi .
Program ten skierowany jest do dzieci w wieku przedszkolnym (5-6 letnich) oraz ich rodziców i opiekunów.
Celem programu jest zwrócenie uwagi rodziców i opiekunów na zwiększanie świadomości i wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego oraz budowanie właściwych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat.
Główne założenie programu to :
- -zrozumienie czym jest rolnictwo i produkty ekologiczne,
- -kształtowanie umiejętności wyboru produktów ekologicznych,
- -propagowanie zdrowego stylu życia,
- -zwiększanie wiedzy i świadomości przedszkolaków o nawykach higieniczno-zdrowotnych.
Program realizowany był w roku szkolnym 2022/23 w grupie dzieci 6-letnich.
Głównymi celami było zapoznanie przedszkolaków z pojęciem produktów ekologicznych, pokazanie czym różnią się te produkty od innych, jakie mają zalety, nauczenie dzieci świadomego wyboru zdrowych produktów i zachęcanie do spożywania takich pokarmów, które je zawierają.
Program realizowany był poprzez treści teoretyczne wprowadzane na zajęciach w przedszkolu, ale także i doświadczalnie poprzez wycieczki i praktyczne działanie- zajęcia kulinarne polegające na samodzielnym robieniu zdrowych ekologicznych potraw. W przypadku dzieci przedszkolnych takie praktyczne zajęcia najbardziej utrwalają teoretyczne treści a także zachęcają dzieci do samodzielnych poszukiwań. dzieci miały nie tylko same poznać sposoby przygotowania ekologicznych posiłków i zalety ekologicznych produktów, ale przekazać też poznane treści w domu i edukować w ten sposób całe rodziny.
Dodatkowymi działaniami były :
– zapoznanie się z etapami produkcji chleba, własnoręczny wypiek zdrowego, ekologicznego chleba, pieczywa metodą tradycyjną,
– wycieczka do ekologicznej zagrody edukacyjnej Red Raj Relaksowisko w Młoszowej i obserwacja hodowli zwierząt gospodarskich,
– spacer w okolicy ogródków warzywnych i obserwacja hodowli warzyw i owoców,
– przygotowanie i wypiek ciasta marchewkowego i pierniczków z marchewki i mąki ekologicznej;
– robienie zdrowej sałatki owocowej i warzywnej.