EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO ŻYWIENIA I GOTOWANIA

W piątek 8 listopada obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.

W ramach obchodów tego święta Samorząd Uczniowski we współpracy ze Spółdzielnią Uczniowską zainicjował akcję przygotowania zdrowego posiłku. Wykonania zadania podjęli się najmłodsi uczniowie naszej szkoły wraz z wychowawcami oraz panem dyrektorem. Przygotowano pyszne i zdrowe kanapki z pastami i warzywami, soki owocowo – warzywne oraz mleczno-owocowe koktajle. Specjały te w błyskawicznym tempie znikały ze stoiska pochłaniane przez spragnionych witamin i składników odżywczych degustatorów.

Mamy nadzieję, że ta akcja uświadomiła uczniom, jak ważne jest zdrowe żywienie, że warto czasami zamiast po batonika sięgnąć po świeży owoc lub warzywo oraz, że rozpoczynanie dnia bez posiłku, bądź niejedzenie między lekcjami, źle wpływa na samopoczucie i koncentrację.

SU