W związku z realizacją tematu „Kolorowo czyli zdrowo- warzywa w naszym jadłospisie”– uczniowie z klasy pierwszej wykonali zdrowe kanapki. Pracę poprzedziła rozmowa na temat zdrowego odżywiania się i znaczenia warzyw w naszej diecie.
Dzieci przypomniały też sobie zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem. Po starannym umyciu rąk i przygotowaniu stanowisk pracy wszyscy zabrali się do pracy. Samodzielnie smarowali pieczywo masłem, a następnie układali na kromkach wybrane przez siebie produkty. Można śmiało powiedzieć, że zadanie zostało wykonane doskonale.
Podczas robienia kanapek uczniowie kształcili odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijali kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę.
Okazało się, że pierwszoklasiści jednak lubią warzywa, a najlepiej smakują im kanapki zrobione własnoręcznie, które wyglądały pięknie, kolorowo i zawierały mnóstwo witamin.