Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem to akcja, której głównym celem jest uświadomienie społeczeństwu skali ubóstwa, która nie dotyczy wyłącznie krajów III świata, ale również Polski oraz skutków niedożywienia zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży.
Ogólnopolska Kampania Walki z Głodem, którą Polski Czerwony Krzyż prowadzi od 11 lat ma także na celu edukację społeczeństwa o zdrowym odżywianiu i prowadzeniu zdrowego stylu życia. Co roku w dniu 16 października w całym kraju odbywają się happeningi, konkursy, zbiórki żywności w marketach, kwesty uliczne na zakup żywności dla najbardziej potrzebujących lub dofinansowanie obiadów dla dzieci w szkołach.
W obchody aktywnie włączyli się wolontariusze SK PCK, którzy przygotowali plakaty i wraz z opiekunem SK PCK p. Agnieszką Kolasą odwiedzili uczniów wszystkich klas i przeprowadzili pogadanki na temat: „Jak zmniejszyć marnotrawstwo żywności”. Przygotowana została z tej okazji także okolicznościowa gazetka poświęcona tematyce światowej walki z głodem i marnowaniu żywności.
prezentacja—> Marnotrawstwo-zywnosci